sobota, 8 maja 2021

Krewetki sauté, koper włoski i kaszę czyli sobotni obiad.



Same pyszności dziś na naszym stole. Młody koper włoski czyli fenkul duszony z czosnkiem i sokiem cytrynowym oraz świeżym tymiankiem. Do tego świeżutkie krewetki z nocnego połowu sauté z czosnkiem i pieprzem Baskow oraz mieszanka kasz: bulgur, quinoa czerwona i słonecznik. 


3 Porcje
35 minut

Okolo 35-36 sztuk świeżutki, ugotowanych krewetek albo surowych wtedy należy je 30 sekund obgotować w domu w bulionie rybnym

3 bulwy młodego kopru włoskiego
3 Zabi czosnku
oliwa z oliwek
kilka gałązek tymianku
galazki natki pietruszki
łyżeczka pieprzu Baskow
sol
pieprz
sok z cytryny

kaszę jakie lubicie

Koper włoski przekrawamy na pół, wzdłuż bulw. Podsmażamy go na oliwie w garnku z grubym dnem. Polewamy sobie z cytryny, dodajemy posiekany czosnek, tymianek, sól, pieprz i trochę wody na dno. garnek szczelnie przykrywamy i dusimy koper około 30 minut. 

Krewetki obieramy. Smażymy je chwile z dwoma posiekanym ząbkami czosnku na rozgrzanej oliwie, doprawiamy sola i zielona pietruszka oraz pieprzem Baskow - Piment d'Espelette. 

Podajemy krewetki sauté z ulubiona kasza i duszonym koprem włoskim. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz