Same pyszności dziś na naszym stole. Młody koper włoski czyli fenkul duszony z czosnkiem i sokiem cytrynowym oraz świeżym tymiankiem. Do tego świeżutkie krewetki z nocnego połowu sauté z czosnkiem i pieprzem Baskow oraz mieszanka kasz: bulgur, quinoa czerwona i słonecznik.
3 Porcje
35 minut
Okolo 35-36 sztuk świeżutki, ugotowanych krewetek albo surowych wtedy należy je 30 sekund obgotować w domu w bulionie rybnym
3 bulwy młodego kopru włoskiego
3 Zabi czosnku
oliwa z oliwek
kilka gałązek tymianku
galazki natki pietruszki
łyżeczka pieprzu Baskow
sol
pieprz
sok z cytryny
kaszę jakie lubicie
Koper włoski przekrawamy na pół, wzdłuż bulw. Podsmażamy go na oliwie w garnku z grubym dnem. Polewamy sobie z cytryny, dodajemy posiekany czosnek, tymianek, sól, pieprz i trochę wody na dno. garnek szczelnie przykrywamy i dusimy koper około 30 minut.
Krewetki obieramy. Smażymy je chwile z dwoma posiekanym ząbkami czosnku na rozgrzanej oliwie, doprawiamy sola i zielona pietruszka oraz pieprzem Baskow - Piment d'Espelette.
Podajemy krewetki sauté z ulubiona kasza i duszonym koprem włoskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz