Przepis znalazłam na blogu Madame Edith tutaj : https://madameedith.com/przepis/sernik-z-rabarbare/
Przepis dostosowałam do moich potrzeb i wyszło cudeńko! Ciasto znikło dosłownie w kilka minut co zdarza się rzadko.
8 porcji
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 1 godzina do 1 godziny 10 minut - dużo zależy od piekarnika
Spod
110 g maslanych ciastek bretońskich typu "palets"
50 g masla
szczypta gałki muszkatelowej i cynamonu
Rozgniatam wszystko w worku foliowym zwykłym wałkiem do ciasta i wykładam na dno wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm.
Masa serowa
500 g sera twarogowego typu faisselle we Francji
200 g surowej, gęstej śmietany
2 jajka
2 zoltka
80 g cukru
2 lyzki maki kukurydzianej czyli Maizeny
starta skorka z pomarańczy
Wszystko razem miksujemy.
Rabarbar
350 g lasek rabarbaru
sok z pomaranczy
75 g cukru
Pokrojony i obrany rabarbar ugotowałam w syropie - około 5-6 minut. Dokładnie odcedziłam zachowując syrop. ten syrop na ostrym ogniu zredukowałam w 5 minut i dodałam na szpikulcu noża czerwony barwnik spożywczy by uzyskać dość ładny i intensywny kolor.
Spod z ciastek podpiekam 5 minut w 180°C - trzeba podpiec dłużej myślę, ze z 10 minut by był bardziej chrupiący.
Na podpieczony spod wylałam masę serowa, zatopiła w niej widelcem kawałki rabarbaru a na wierzchu wylałam syrop czerwony i wykałaczką rozciagnelab go po powierzchni.
Pieczenie 10 minut w 180°C następnie godzina - u mnie- w 140°C.
Chlodzenie - cala noc w lodowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz