niedziela, 3 maja 2020

Wolowina w sosie teriyaki, marchew, cukinia i makaron ryzowy.




Obiad na szybko bo w 30 minut. 
Soczysta wołowina, paseczki cukini i marchewki, nieco imbiru i czosnku oraz makaron ryzowy czym bezglutenowy. Troche azjatycki ten przepis bedzie, ale jest bardzo smaczny a my zreszta azjatycka kuchnie kochamy. 


3 porcje
30 minut

3 -4 marchewki
1 cukinia
2 Zabki czosnku
2 cm imbiru
3 steki wolowe czyli 360 g pociętej w paski wołowiny
2 lyzki sosu teriyaki
1 lyzka sosu sojowego
100 g makaronu ryżowego
oliwa
sezam i świeża kolendra do posypania
sol i pieprz

Kroimy warzywa w paski i obgotowujemy je 5 minut w osolonym wrzatku. Wyciagy je lyzka cedzakowa z tego wrzatku bo w tej samej wodzie bedziemy gotowa nasz makaron ryzowy... moj 3 minuty. 
Wołowinę laczymy z posiekanym czosnkiem i imbirem. Doprawiamy ja sosami. Podsmazamy 3 minut wołowinę na rozgrzanej patelni, na oleju i następnie dodajemy do niej odcedzone warzywa. Smażymy 3 minuty - tak by wołowina byla miękka. Drugie smażenie oznacza, ze otrzymamy podeszwę od buta a tej nikt jesc nie lubi! 

Podajemy mieso z warzywami na makaronie, posypujemy sezamem, kolendra i DOPIERO teraz doprawiamy sola i pieprzem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz