sobota, 2 maja 2020

Kwiaty cukini w cieście.



Przysmak Włochów, Francuzów, Hiszpanów, Greków... to danie z południa Europy choc mozna je zrobic wszedzie tam, gdzie rosna cukinie. W okresie wiosennym pojawiają sie kwiaty cukini. Mozna je nadziewać na przyklad ricotta, mozna je dodawać do omletów czy innych tortilli a mozna je podsmażyć same w cieście i zjesc w oka mgnieniu bo to cudownie delikatne danie zachwyci nawet wybredne podniebienia! 

3 osoby
Przygotowanie 25 minut okolo
1-2 godziny oczekiwania

Okolo 20 kwiatów cukini
oliwa do smażenia - u mnie specjalna, bez zapachowa mieszanka olejów do smażenia 

150 g maki
1 jajko
1 lyzka oliwy z oliwek
sol 
200 ml wody
mieszamy z tych skladnikow ciasto i odstawiamy je na minimum 1 godzine. 

Kwiaty lekko rozrywamy palcami na połówki i usuwamy z nich rowniez palcami zolty słupek kwiatowy. Nastepnie wrzucamy kwiaty do ciasta, delikatnie mieszamy i smazymy na dużej patelni, na rozgrzanym tłuszczu przez 1-2 minuty. Odsaczamy na papierze kuchennym. Doprawiamy sola i pieprzem. I jemy! a raczej zajadamy sie! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz