sobota, 9 maja 2020

Cielęcina i groszek.


Czyli sobotni obiad na szybko bo w jakies 25 minut. Paseczki cielęciny lekko skaramelizowane na patelni; do tego odrobina porto i śmietany na sos, wiosenny zielony groszek i troche makaronu dla tych co sa wiecznie głodni czytaj maz i syn. 


3 porcje
25 minut

500-600 g zielonego młodego groszku
3 kotlety cielęcy pokrojone w paski okolo 360 g
Lyzka ciemnego cukru
2 lyzki porto
4 lyzki smietany
maslo
sol, pieprz

do podania: makaron
zielona pietruszka i pestki słonecznika

Makaron gotujemy. groszek obgotowujemy 3 minuty w solonym wrzątku. Na masle smazymy paski cielęciny przez jakies 3 minuty. Nastepnie doprawiamy je sola, pieprzem i cukrem. Smażymy minute. Dodajemy porto i smazymy kolejna minute caly czas mieszając. Nastepnie dodajemy gesta śmietanę i nasz groszek. Przykrywamy patelnie i dusimy calosc 5 minut. 

Podajemy samo albo z makaronem, posypane pestkami słonecznika i zielona pietruszka. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz