piątek, 10 czerwca 2016

Zielona pizza. WIOSNA/PRINTEMPS

zielona pizza







 


 Gościła na jednej z naszych tego-tygodniowych kolacji. Jest pyszna choć nieco nietypowa. Przepis z « Elle à table »


 


4 porcje


Przygotowanie 30 minut


Pieczenie 20 minut


 


500 g ciasta na pizzę


Pęczek zielonych szparagów


80 g mieszanych ziaren (mak, len, sezam)


2 awokado


125 g koziego twarożku


Szalotka


Oliwa z oliwek


Miód


Limetka


Zioła typu bazylia czy zielona pietruszka


Sól i pieprz


 


Ciasto wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posyupujemy je ziarenkami lnu, maku, sezamu – wciskamy je lekko ręką w ciasto. Solimy, pieprzymy i polewamy cienką strużką miodu. Pieczemy 20 minut w 180°C.


 


Podczas pieczenia – gotujemy szparagi na parze – ja to robię w mikroflai w 4,5 minuty. Miąższ jednego awokado rozgniatamy w miseczce z sokiem z limetki z kozim twarożkiem I wybranymi ziołami, posiekaną szalotką. Doprawiamy.


 


Na upieczone ciasto wykładamy masę z kozim serem i awokado, pokrywami plastrami pozostałego awokado i szparagami. Pychota!!!


 


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz