Gościła na jednej z
naszych tego-tygodniowych kolacji. Jest pyszna choć nieco nietypowa. Przepis z « Elle
à table »
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Pieczenie 20 minut
Pęczek zielonych szparagów
2 awokado
Szalotka
Oliwa z
oliwek
Miód
Limetka
Zioła typu
bazylia czy zielona pietruszka
Sól i pieprz
Ciasto
wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Posyupujemy je ziarenkami
lnu, maku, sezamu – wciskamy je lekko ręką w ciasto. Solimy, pieprzymy i polewamy
cienką strużką miodu. Pieczemy 20 minut w 180°C .
Podczas
pieczenia – gotujemy szparagi na parze – ja to robię w mikroflai w 4,5 minuty. Miąższ
jednego awokado rozgniatamy w miseczce z sokiem z limetki z kozim twarożkiem I wybranymi
ziołami, posiekaną szalotką. Doprawiamy.
Na
upieczone ciasto wykładamy masę z kozim serem i awokado, pokrywami plastrami
pozostałego awokado i szparagami. Pychota!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz