No tak
trochę amerykański bo z użyciem sera Philadelphia … czereśnie nasze lokalne !
Prosty ale
atrakcyjny przepis i wyborny smak.
8 porcji
Przygotowanie
45 minut
Chłodzenie
minimum 4 h
2 łyżki
zmielonych migdałów
Miksujemy
te składniki na spód sernika i pieczemy je 15 minut w 180°C . Tortownica 22 cm średnicy, wyłożona
papierem do pieczenia.
25 ml
kremówki
5 listków
żelatyny = 10 g
3 łyżki
cukru pudru
Limetka
Czereśnie
myjemy i przekrajamy na pół wyjmując pestki. Kilka zachowujemy w całośc do
dekoracji.
10 ml
kremówki zagotowujemy o roztapiamy w gorącej śmietanie namoczone uprzednio w
zimnej wodzie I napęczniałe płaty żelatyny. Pozostałq kremówkę ubijamy na bitą
śmietanę. Dodajemy do niej ser, sok z limetki, skórkę startą z połowy limetki (
durgą połowę zachowujemy do posypania sernika), cukier puder. Po
wystudzeniu wlewamy do tej masy śmetanę z żelatyną.
Montaż
Na
upieczony spód wykładamy czereśnie, skórką do ciasta by zbyt duża ilość souk nie
rozmiękczyła kruchego spodu. Wylewamy na owoce masę serową. Dekorujemy zanim
nie zastygnie. Chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz