niedziela, 19 czerwca 2016

Amerykański Cheescake z czereśniami – WIOSNA/PRINTEMPS. LATO/ETE

cheescake









 


No tak trochę amerykański bo z użyciem sera Philadelphia  czereśnie nasze lokalne !


 


Prosty ale atrakcyjny przepis i wyborny smak.


 


8 porcji


Przygotowanie 45 minut


Chłodzenie minimum 4 h


 


200 g ciastek kruchych maślanych


2 łyżki zmielonych migdałów


50 g masła


 


Miksujemy te składniki na spód sernika i pieczemy je 15 minut w 180°C. Tortownica 22 cm średnicy, wyłożona papierem do pieczenia.


 


300 g sera Philadelphia


25 ml kremówki


5 listków żelatyny = 10 g


3 łyżki cukru pudru


Limetka


500 g czereśni.


 


Czereśnie myjemy i przekrajamy na pół wyjmując pestki. Kilka zachowujemy w całośc do dekoracji.


 


10 ml kremówki zagotowujemy o roztapiamy w gorącej śmietanie namoczone uprzednio w zimnej wodzie I napęczniałe płaty żelatyny. Pozostałq kremówkę ubijamy na bitą śmietanę. Dodajemy do niej ser, sok z limetki, skórkę startą z połowy limetki ( durgą połowę zachowujemy do posypania sernika), cukier puder. Po wystudzeniu wlewamy do tej masy śmetanę z żelatyną.


 


Montaż


Na upieczony spód wykładamy czereśnie, skórką do ciasta by zbyt duża ilość souk nie rozmiękczyła kruchego spodu. Wylewamy na owoce masę serową. Dekorujemy zanim nie zastygnie.  Chłodzimy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz