niedziela, 5 czerwca 2016

Surowa tarta – truskawki, biała czekolada, owsiano-migdałowy spód. WIOSNA/PRINTEMPS

tarta surowa




 


Przepis znalazłam w najnowszym numerze miesięcznika « Régal ». Dość nietypowy ale pyszny !


 


8 porcji


Przygotowanie 1 h


Chłodzenie 2 h


 


Spód :


160 g zmielonych migdałów


60 g płatków owsianych


4-5 łyżek syropu z agawy


25 g gorzkiej czekolady


 


Czekoladę stapiamy i lączymy z pozostałymi składnikami wszystko dokładnie miksując.


Tym ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm.  Odstawiamy na około 1 h do lodówki.


 


W tym czasie… krem


 


200 g białej czekolady


200 ml kremówki


+ 150 ml kremówki


2 listki żelatyny


Lyżka oliwy z oliwek


 


Stapiamy czekoladę z 200 ml kremówki. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie i gdy napęcznieje łączymy ją z gorącym jeszcze kremem czekoladowym. Dodajemy oliwę i odstawiamy.


 Po kwadransie ubijamy pozostaią kremówkę na bitą śmietanę. Łączymy oba kremy i wykładamy je na ciasto. Chłodzimy kolejną godzinę.


 


500 g truskawek myjemy, kroimy, dodajemy do nich 1 łyżkę syropu z agawy, kilka ziaren pieprzy i listków bazyli.


 


Podajemy tartę z truskawkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz