niedziela, 19 czerwca 2016

Haddock, soczewica, rzodkiewki – sobotni obiad. WIOSNA/PRINTEMPS

salatka







 


Prosto, zdrowo i smacznie.


 


3 porcje
Przygotowanie 25 minut


 


300 g wędzonego plamiaka czyli Haddock


Szklanka zielonej soczewicy


Pęczek rzodkiewek


Pół pęczka cebulek dymek ze szczypiorkiem


Liść laurowy


Gałązki tymianku


Sól, pieprz


Ocet balsamiczny


Oliwa z orzechów


 


Rybę, rzodkiewki, cebule kroimy i doprawiamy polewając je 2 łyżkami oliwy i 1 łyżką octu balsamicznego.


W tym czasie gotujemy soczewicę – uwaga rozpocznamy jak zawsze gotowanie w zimnej wodzie, bez soli! tylko z liściem laurowym i tymiankiem. Sól dodajemy ja soczewica jest praktycznie miękka po około 18 minutach gotowania.  Łączymy całość  i delektujemy się!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz