wtorek, 27 września 2016

Tagliatelle z bobem i kiełbasą. Kuchnia Włoska.// Tagliatelle aux fèves et à la saucisse. Cuisine italienne.







Pasta i saltimboca
 


Przygotowanie 20 minut


Gotowanie 10 minut


3 porcje


 


250 g makaronu wstążki czyli tagliatelle, świeży jest lepszy !


200 g wyłuskanego bobu, poza sezonem z mrożonek


Czerwona cebula


1 surowa kiełbasa, około 250 g ja wziełam tę z Morteau


30 cl śmietany gęściejszej


Oliwa z oliwek


Sól, pieprz


Listki bazyli


 


Bób gotujemy około 6 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oliwy wraz z posiekaną cebulą.


Gdy bób jest ugotowany, odcedzamy go i dodajemy do smażącej się kiełbasy. Zagotowujemy wodę na tagliatelle. Do bobu dodajemy śmietanę, doprawiamy całość i dusimy na wolnym ogniu. Odcedzony makaron mieszamy z kiełbasą i z bobem. Dodajemy bazylię.


Podajemy z bialym, wytrawnym winem o mineralnym smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz