Dziś
gotowałam z Antkiem! Moim 10 letnim synem. Nie gotujemy zbyt często bo Antoni
zazwyczaj jest bardzo zajęty szkołą, chórem, koncertami i sportowymi
turniejami, ale czasem gotujemy razem! Kilka
słów na ten temat – na moim blogu codzienniku…
A tutaj ten
prosty ale bardzo smaczy przepis!
6 porcji
Przygotowanie
25 minut
Pieczenie
35 minut
120 cukru kryształu
3 gruszki u mnie Conférence
4 jajka
Masło do
formy
Stapiamy na
wolnym ogniu 120 g
curku jak powstanie brunatny karmel wlewamy go do wysmarowanej masłem tortownicy
o 18-20 cm
średnicy. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki I układamy na gorącym karmelu.
Jajka
ubiajmy ze 120 g
cukru mikserem aż powstanie gęstawa, puszysta masa. Następnie dodajemy
przesianą mąkę. Mieszamy całość bardzo delikatnie by jajka nie opadły… na
koniec wsypujemy garśs czekoladowych kropelek. Wylewamy ciasto na gruszki.
Pieczemy w
nagrzanym do 180°C
piekarniku około 35 minut.
2 minuty po
wyjęciu z pieca przekładamy ciasto na talerz… Gruszki i skaramelizowane ciasto
na wierzchu… Podajemy z łyżką bitej śmietany albo kulką karmelowych lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz