niedziela, 3 kwietnia 2016

Ciasto karmelowe z gruszkami : ZIMA/WIOSNA/LATO/ JESIEN

gruszkowe







 


Dziś gotowałam z Antkiem! Moim 10 letnim synem. Nie gotujemy zbyt często bo Antoni zazwyczaj jest bardzo zajęty szkołą, chórem, koncertami i sportowymi turniejami, ale czasem gotujemy razem!  Kilka słów na ten temat – na moim blogu codzienniku…


 


A tutaj ten prosty ale bardzo smaczy przepis!


 


6 porcji


Przygotowanie 25 minut


Pieczenie 35 minut


 


120 cukru kryształu


3 gruszki u mnie Conférence


 


4 jajka


120 g cukru


90 g mąki i 30 g kakao ALBO 120 g mąki i kropelki czekolady – ta druga wersja jest nasza !


Masło do formy


 


Stapiamy na wolnym ogniu 120 g curku jak powstanie brunatny karmel wlewamy go do wysmarowanej masłem tortownicy o 18-20 cm średnicy. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki I układamy na gorącym karmelu.


 


Jajka ubiajmy ze 120 g cukru mikserem aż powstanie gęstawa, puszysta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy całość bardzo delikatnie by jajka nie opadły… na koniec wsypujemy garśs czekoladowych kropelek. Wylewamy ciasto na gruszki.


Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku około 35 minut.


2 minuty po wyjęciu z pieca przekładamy ciasto na talerz… Gruszki i skaramelizowane ciasto na wierzchu… Podajemy z łyżką bitej śmietany albo kulką karmelowych lodów.


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz