niedziela, 15 marca 2015

Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu // Filet mignon au miel, polenta, oignons caramélisés, chips de panais.

Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu


Skusiłam się dzisiaj na ten cudowny przepis pochodzący z północy Francji, z samego Lille. Jego autorem jest Christophe Dalens, szef restauracji “L'Atelier gourmand”.





Pieczona polędwica wieprzowa polana jest gęstym miodowo-cięlęcym sosem. Miód rozmarynowy i dodatek świeżego rozmarynu do pieczenia mięsa czynią to danie wyjątkowo aromatycznym. Całość podana jest z polentą czyli z kaszką kukurydzianą – to włoski przysmak – na której ułożona jest skaramelizowana w occie balsamicznym cebula. Na koniec by nadać daniu i objętości wizualnej i nieco chrupiącego smaku ułożone są na wierzchu chipsy zrobione w piekarniku z obierek pasternaku.











To danie przygotowuje się szybko – około 50 minut jest potrzebne na realizację 4-6 porcji.











A na naszym stole w tym tygodniu? WIOSNA!





Wczoraj były wiąchy świeżego szpinaku… dziś pierwsza zupa krem ze szparagów… będą też młode pory na różne sposoby; pierwsze fioletowe karczochy; tradycyjna fasolka szparagowa; młoda marchewka… Z mięs kurczak, mielone steki wołowe; szynka do naleśników bretońskich, z ryb pstrąg i śledzie.




Polędwica :

4 porcje

25 minut przygotowania

25 minut pieczenia

 

500 g polędwicy wieprzowej

1 gałązka rozmarynu

2 łyżki miodu rozmarynowego

20 cl wywaru cielęcego

Sól, pieprz

 

Dodatki:

200 g polenty

Nieco startego parmezanu

200 g cebuli

5 cl octu balsamicznego

1 łyżeczka ciemnego cukru

Obierki z pasternaku – 2 korzenie

1 łyżeczka oliwy/ masla

 

Mięso solimy, pieprzymy i podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor. Następnie układamy je na blasze z rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pod koniec pieczenia po 20 minutach polewamy mięso zredukowanym w garnuszku wywarem z miodem. Chwilę jeszcze zapiekamy.  

 

Obierki z pasternaku wysuszamy na chipsy – obok mięsa - 10-15 minut.

 

Polentę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – u mnie to było 5 minut gotowania. Dodajemy do niej parmezan, wykładamy całość do plaskiego naczynia i studzimy.

 

Posiekaną na piórka cebulę dusimy w occie i w cukrze na patelni kilka minut.

 

Tuż przed podaniem tniemy polentę na prostokąty i podsmażamy ją na odrobinie masła. Podajemy całość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz