Skusiłam się dzisiaj na ten cudowny przepis pochodzący z północy Francji, z samego Lille. Jego autorem jest Christophe Dalens, szef restauracji “L'Atelier gourmand”.
Pieczona polędwica wieprzowa polana jest gęstym miodowo-cięlęcym sosem. Miód rozmarynowy i dodatek świeżego rozmarynu do pieczenia mięsa czynią to danie wyjątkowo aromatycznym. Całość podana jest z polentą czyli z kaszką kukurydzianą – to włoski przysmak – na której ułożona jest skaramelizowana w occie balsamicznym cebula. Na koniec by nadać daniu i objętości wizualnej i nieco chrupiącego smaku ułożone są na wierzchu chipsy zrobione w piekarniku z obierek pasternaku.
To danie przygotowuje się szybko – około 50 minut jest potrzebne na realizację 4-6 porcji.
A na naszym stole w tym tygodniu? WIOSNA!
Wczoraj były wiąchy świeżego szpinaku… dziś pierwsza zupa krem ze szparagów… będą też młode pory na różne sposoby; pierwsze fioletowe karczochy; tradycyjna fasolka szparagowa; młoda marchewka… Z mięs kurczak, mielone steki wołowe; szynka do naleśników bretońskich, z ryb pstrąg i śledzie.
Polędwica :
4 porcje
25 minut
przygotowania
25 minut
pieczenia
1 gałązka
rozmarynu
2 łyżki
miodu rozmarynowego
20 cl
wywaru cielęcego
Sól, pieprz
Dodatki:
Nieco startego
parmezanu
5 cl octu
balsamicznego
1 łyżeczka
ciemnego cukru
Obierki z
pasternaku – 2 korzenie
1 łyżeczka
oliwy/ masla
Mięso
solimy, pieprzymy i podsmażamy na suchej patelni na złoty kolor. Następnie
układamy je na blasze z rozmarynem i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pod koniec
pieczenia po 20 minutach polewamy mięso zredukowanym w garnuszku wywarem z
miodem. Chwilę jeszcze zapiekamy.
Obierki z
pasternaku wysuszamy na chipsy – obok mięsa - 10-15 minut.
Polentę
przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – u mnie to było 5 minut
gotowania. Dodajemy do niej parmezan, wykładamy całość do plaskiego naczynia i studzimy.
Posiekaną
na piórka cebulę dusimy w occie i w cukrze na patelni kilka minut.
Tuż przed
podaniem tniemy polentę na prostokąty i podsmażamy ją na odrobinie masła. Podajemy
całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz