I danie główne i deser, który za chwilę pokażę oparte były
na cytrynach. Nic dziwnego, w końcu, gdy kończy się zima cytryny mają nawet
swoje święto, na południu Francji, w Menton. I to z tego regionu pochodzą te
najsmaczniejsze nad Sekwaną. Początek wiosny to sezon na cielęcinę i na
jagnięcinę. Dla wegetarian jest szokującym fakt, że większość ludzi spożywa
mięso zabijanych zwierząt. Często docierają do mnie komentarze tej treści.
Jednakże i ja i moja rodzino mięso spożywamy. Nie ma więc nic dziwnego i w
kulinarnym opisie tego składnika ludzkiej diety.
Najlepsza cielęcina we Francji, a jest jej zaledwie 10%, to
ta z cielaków odżywianych wyłącznie mlekiem matki. Jest ona dużo droższa od tej
klasycznej, którą można zakupić w supermarketach czy u rzeźników i która przy
smażeniu i pieczeniu oddaje spore ilości wody. Od nas zależy jakie mięso
wybieramy. Choć moje ostatnie pobyty w Polsce zaowocowały refleksją o braku
tego mięsa w polskich sklepach, gdzie króluje wieprzowina i piersi z kurczaka. Szkoda.
Kiedyś cielęcina była obowiązkowym punktem Wielkanocnego obiadu w naszym kraju
obok pieczonej szynki.
Cielęcina z dzisiejszego przepisu jest niezwykle prosta i
szybka w przygotowaniu. Na przyrządzenie 6 porcji potrzeba dosłownie 40 minut.
Podaję ją z malutkimi, młodymi ziemniaczakmi zwanymi u nas « rattes »
duszonymi z czosnkiem w koszulkach i świeżym tymiankiem w garnku, na odrobinie
tłuszczu. Te ziemniaczki sprawiają, że pachnie cały dom. Mięso zaś skropione
cytryną i panierowane – w panierce jest drobno starta skórka z cytryn jest
wyjątkowo delikatne w smaku.
A w Wielkim
Tygodniu na moim stole będzie niezwykle prosto! Każdy posiłek to warzywa: biała
i modra kapusta, kalafior, kalarepki, młoda marchewka i brukiew, duża, płaska
fasolka szparagowa. Do tego trochę makaronu, ziemniaków, quinoa i innych kasz.
Z mięs zaledwie pieczone udka z kurczaka za to sporo pstrąga, śledzi i jajek
też.
6 eskalopek cielęcych
2 jajka
6 łyżek mąki
6 łyżek bułki tartej
4 łyżki oliwy
2 cytryny
Kilka gałązek tymianku
6 ząbków czosnku
Sól, pieprz
Ziemniaki szorujemy, nie obieramy ich i gotujemy wraz z
czosnkiem w łupinkach 10 minut w osolonym wrzątku. Po tym czasie zieniaki odcedzamy. W garnku
roztapiamy 50 g
masła i 2 łyżki oliwy, wkładamy ziemniaki, czosnek i tymianek. Doprawiamy i
dusimy 15 minut pod przykryciem.
W tym czasie roztrzepujemy jajka, wyspujemy panierki, do
bułki tartej dodajemy skórkę startą z jednej cytryny. Doprawiamy eskalopki,
skrapiamy je też sokiem z cytryny. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w
jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na mieszance pozostałego tłuszczu 5
minut na dość ostrym ogniu i następne 10 minut na najmniejszym gazie. Podajemy !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz