poniedziałek, 16 lutego 2015

Dorsz w sosie "kurkumowym", ryż i duszone pory oraz 8-my dzień diety.

Dorsz w sosie "kurkumowym", ryż i duszone pory oraz 8-my dzień diety.






Za chwilę czeka mnie konsultacja w sprawie diety. Zobaczymy jak będzie ona wyglądała w kolejnych dniach. Danie, które dzisiaj prezentuję i polecam gościło wczoraj na naszym obiadowym stole. Przepis pochodzi o wielkiego francuskiego kucharza Joêl Robuchon, który wraz z lekarzem dietetykiem Patrick-Pierre Sabatier opublikował książkę “Le meilleur et le plus simple pour maigrir” czyli “To co najlepsze I to co najprostsze by schudnąć”.


 


To danie jest znakomite w smaku choć sposób jego przyrządzania może wydać się nietypowy… rybę przyrządza się w mikrofalówce – rezultat spektakularny i w smaku i w strukturze… ani zbyt mocno ani zbyt słabo ta ryba ne jest upieczona bo jest po prostu idealna!


Mistrz podaje ją z purée z selera i z jabłka, ja nie miałam selera więc wymyśliłam co innego.


 


A dieta dzisiaj?


 


Obiad: sałatka z pomidorów zimowych z winegrettem, befsztyl lekko krwisty, 2 ziemniaki I fasolka szparagowa z czosnkiem. Zioła i kostka czekolady.


 


Podwieczorek: banan i migdały


 


Kolacja: duszona kapusta z marchewką, mieszanka kasz, jogurt waniliowy. Zioła.


 


Dorsz w sosie z kurkumą


 


2 porcje


2 kawałki dorsza ( dos de cabillaud)


Pomidorki cherry albo 1 pomidor


10 cl wywaru z ryb, może być z kostki, ja wzięłam saszetki Ariaké


1 cytryna


¼ łyżeczki mąki ziemniaczanej


1 ząbek czosnku


1 szalotka


Oliwa z oliwek


Kurkuma


Czarny pieprz


 


I do ryby


Ryż, duszone na maśle dwie pory – białe części


 


Czsonek Iiszalotkę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżeczce oliwy w garnuszku. Następnie pokrywamy wywarem z ryb i chwilę gotujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody. Wlewamy ją do wywaru i gotujemy chwilę aż sos uzyska konsystencję syropu. Doprawiamy łyżeczką kopiastą kukrumy i czarnym pieprzem.


Rybę układamy w naczyniu do mikrofali. Posypujemy ją kurkumą I pieprzem oraz odrobiną soli. Obok układamy pomidorki. Całość pokrywamy folią spożywczą w której widelcem nakłuwamy dziurki. Wkładamy do mikrofali na 750 W i równo 3 minuty. Odczekujemy 1 minutę. Ostrożnie odsłaniamy folię i podajemy całe danie.



1 komentarz:

  1. mniam, pięknie to wygląda, ślicznie ułożone :) chętnie spróbuje u siebie :)

    OdpowiedzUsuń