niedziela, 8 lipca 2012

Urodzinowy torcik truskawkowy

Bardzo prosty i lubiany przez dzieci...

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szk maki pszennej
1/4 szk maki ziemniaczanej
1/2 szk cukru pudru
1 lyzka oliwy ( slonecznikowa, winogornowa badz arachidowa)
1 lyzka octu
Bialka ubic na sztywna piane. Powoli dodawac do nich po jednym zoltku. Dodac przesiane maki, stopniowo, cukier i na koniec oliwe i ocet. Upiec 3 krazki ciasta w 180°C, na pergaminie, w trotownicy o srednicy 22 cm. Pieczenie okolo 5-7 minut na krazek.

Mus z truskawek:
500 g truskawek, plus cale owoce na wierzch
20 cl kremowki
250 g bialego sera typu homogenizowany
sok i skorka starta z cytryny
1/2 szk cukru pudru
8 listkow zelatyny - 16 g
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie by napeczniala. Truskawki zmiksowac, dodac ser i cukier. Na koniec ubic kremowke, dodac sok i skorke z cytryny. Zelatyne rozpuscic na wolnym ogniu w lyzce wody. Polaczyc calosc i odstawic do stezenia na kilknascie minut.

Na paterze, na ktorej bedziemy podawac ciasto ulozyc pierwszy plat, otoczyc go brzegiem zamknietej tortownicy. Posmarowc lyzka konfitury truskawkowej - moze byc goraca by lepiej sie smaki przeszly. To pokryc 1/3 musu ale juz nieco gestego... takiego jak gesta smietana. Przykryc drugim platem ciasta i ponowic operacje. Na wierzch calosci wylac mus. udekorowac truskawkami i mieta. Schlodzic.

2 komentarze: