Dzis mialo byc szybko. Slomianymi rodzicami na dziesiec dni zostalismy, w
domu zrobilo sie cichutko i jeszcze odsypiamy wczorajsze balety tak wiec obiad
mial byc smaczny i szybki. I taki tez byl... szaszlyki z aromtaycznym kuskusem,
i pieczone morele z kardamomem mniam!
2 piersi z kurczaka
2 cytryny confit czyli z zalewy solnej ( przepis w rubryce dodatki-condiments)
sok z pol cytryny
1/2 lyzeczki mielonego kminku
1/2 lyzeczki kurkumy ( silnie dziala przeciw-rakowo wiec radze dodawac do
salaty, pomidorow itd, kazdego dnia)
sol, pieprz
oliwa z oliwek
Na kuskus:
szklanka kaszy
kilka suszonych pomidorow - 1 badz 2 plastrow
garsc rodzynek
mieta, zielona pietruszka
szczypta curry
sol
maslo
Kasze polaczyc z bardzo drobno posiekanymi pomidorami, rodzynkami, doprawic
sola i pokryc na 1 cm wyzej wrzatkiem. Przykryc i zostawic na jakies 10 minut.
Nastepnie dodac maslo, wymieszac widelcem, dodac ziola, doprawic.
Szaszlyki:
kurczaka pokroic w kostke polac sokiem z cytryny i odstawic w lodowce na 30
minut. Nastepnie dodac przyprawy i 2 lyzki oliwy, odstawic na kwadrans w
temperaturze pokojowej. Pokroic cytryny confit. Ponadziewac mieso i cytryny na
patyki do szaszlykow. Usmazyc okolo 5 minut, na oliwie z marynaty.
Podawac calosc...
muszę kuskus wypróbować wg tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie