Na 6 porcji
6 eskalopek z cieleciny - lekko rozbic i posypac sola i pieprzem
6 plasterkow cienkich bekonu
6 plasterkow cienkich sera - ja dalam Cantal
Papryka czerwona
3 male, mlode cukinie
1 spory koper wloski
3 mlode marchewki
cebula i zabek czosnku
10 cl bialego kuchennego wina
10 cl rosolu z cieleciny - z kostki, wlasnej roboty badz we Francji tez z mrozonek tzw: fond de veau
galazka tymianku, lisc laurowy, galazka zielonej pietruszki
oliwa
Papryke obieramy ze skorki ekonomem, usuwamy pestki i biale blony, kroimy na 6 paskow i obgotowujemy je okolo 10 minut we wrzatku. Tak by staly sie dosc elastyczne.
Warzywa obieramy ( cukinie nie), kroimy na drobna kostke.
Na rozbitym miesie ukladamy plaster bekonu, plaster sera i plaster papryki. Zwijamy calosc i albo obwiazujemy nicia albo spinamy wykalaczkami.
Na oliwie podsmazamy mieso. Dodajemy czosnek i cebule posiekane i smazymy 5 minut. Nastepnie dodajemy reszte warzyw, wino i rosol oraz ziola. Dusimy calosc pod przykryciem okolo 40 minut.
Podajemy mieso na warzywach... roladki uprzednio przekrajamy na pol.
Smakowitego letniego wieczoru!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz