Niezwykle proste i chyba, wedlug mnie przynajmniej, dobrze komponujace sie z
daniem glownym... na letni obiad.
Po 3 morele na osobe, tak wiec u nas 6
lyzka masla
lyzka cukru
1 lyzeczka zielonego kardamomu
odrobina wody
do tego bita smietana na waniliowo albo waniliowe lody i listki miety...
Morele dzielimy na pol. Na patelni roztapiamy maslo, wrzucamy morele,
najpierw skorka do dolu, posypujemy je cukrem i kardamomem, dodajemy z 4 lyzki
wody i dusimy jakies 6-7 minut w polowie je obracajac. Polewamy wytworzonym sosem.
W tym czasie ubijamy smietane z ziarenkami z pol laski wanili i lyzka cukru
pudru. Podajemy gorace morele z zimna smietana, udekorowane mieta...
super pomysł na słodki letni obiad :)
OdpowiedzUsuńtaki lzejszy od ciasta deser...
OdpowiedzUsuń