niedziela, 8 lipca 2012

Orientalny obiad - pieczone morele z kardamomem

Niezwykle proste i chyba, wedlug mnie przynajmniej, dobrze komponujace sie z daniem glownym... na letni obiad.

Po 3 morele na osobe, tak wiec u nas 6

lyzka masla

lyzka cukru

1 lyzeczka zielonego kardamomu

odrobina wody

do tego bita smietana na waniliowo albo waniliowe lody i listki miety...

Morele dzielimy na pol. Na patelni roztapiamy maslo, wrzucamy morele, najpierw skorka do dolu, posypujemy je cukrem i kardamomem, dodajemy z 4 lyzki wody i dusimy jakies 6-7 minut w polowie je obracajac. Polewamy wytworzonym sosem.

W tym czasie ubijamy smietane z ziarenkami z pol laski wanili i lyzka cukru pudru. Podajemy gorace morele z zimna smietana, udekorowane mieta...

2 komentarze: