niedziela, 29 czerwca 2025

Spaghetti z makrela: Inspiracja z Sycylii


Jednym z typowych dań na Sycylii jest spaghetti z sardynkami i z włoskim koprem. Odtwarzalam je już po naszej podróży w lutym na Sycylię,  w domu, nie raz. 
Wczoraj postanowiłam zrobić na kolacje podobne danie tyle, ze z makrela. I wyszło CUDOWNE! 
Pieczona makrela z ziołami, podduszone pomidorki z zielonymi częściami fenkulu. Pyszności! 

2 porcje

2 swieze makrele
200 g spaghetti
250 g pomidorków
2 Zabki czosnku
sok z cytryny
oliwa, sól i pieprz
świeże: szałwia, tymianek, pietruszka i bazylia

Marynata - 1 godzinę
Włożyć zioła do makreli, polać sokiem z cytryny i oliwa. Marynować w lodowce godzinę. Następnie upiec 8-10 minut w 180°C w piekarniku. Nie dłużej bo mięso makreli ma pozostać soczyste! 

Na oliwie podsmażyć roztarte dwa zabki czosnku, dodać pomidorki, resztę ziół i zielone części kopru włoskiego. Dusić całość chwile i doprawić. Podawać ze spaghetti. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz