Czyli nasza ulubiona letnia zapiekanka. Sama nazwa "tian" oznacza kamionkowe naczynie do zapiekania w języku Oc. Baza do tego dania za: bakłażany, cukinia, pomidory, cebula i czosnek oraz zioła. Ja wzbogacam całość dodatkiem plastrów sera koziego oraz chorizo dla podkręcenia smaku, niektórzy dodają inne sery czy szynki. Podstawa są jednak zapieczone warzywa w kamionkowym, prostokątnym naczyniu ze spora ilością oliwy z oliwek. A ze kuchnia śródziemnomorska jest MODELOWA bo jak wskazują badania najlepsza i najzdrowsza na świecie to korzystajcie!
4 duze porcje
1 baklazan średniej wielkości
2 srednie cukinie
2 duże miesiste pomidory
Zabki czosnku
cebula
200 g sera koziego pokrojonego średnio dojrzałego
150 g chorizo
świeży tymianek, rozmaryn i bazylia
oliwa z oliwek
UWAGA nie sole warzyw bo w serze i w chorizo jest wystarczajaco dużo soli.
Warzywa pokroić na plastry jak i ser i chorizo. Ułożyć warstwami ale pionowo w naczyniu. Doprawić ziołami i oliwa. Piec 1 godzinę w 180°C. Pół godziny pod przykryciem w folii aluminiowej i potem bez by większą część wody z warzyw wyparowała. Podawać gorące bądź zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz