Letni i nie za ciężki obiad, gotowy w niecała godzinę. Na przystawkę jak zwykle w tym sezonie melon, ale z nim żadnej pracy nie trzeba wykonywać!
A to mięsko mięciutkie i aromatyczne wyszło, sos lekko kwaskowaty dopełnił całości. Letnie warzywa tylko lekko podduszone, takie al dente.
4 porcje
600 g polędwicy wieprzowej
8 mlodych marchewek
400 g zielonego wyluskanego groszku czyli 1,2 kg tego w straczkach
2 duże cebule dymki
sok z czerwonego grejpfruta
125 ml bulionu z warzyw
oliwa. zol wiek
20 g masla
sol, pieprz i Colombo badz curry
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.
Polędwice kroimy na 2 cm plastry. Doprawiamy sola, pieprzem i Colombo i odstawiamy polewając łyżka oliwy z oliwek.
Obieramy marchewki, wylusukjemy groszek, obieramy cebule. Cebule kroimy na piórka, marchewki według uznania. Na maśle podsmażamy cebule z marchewkami na dużej patelni. Po 5 minutach podlewamy polowa bulionu, przykrywamy i dusimy około 15 minut.
W tym czasie gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku nasz groszek. Po odcedzeniu przelewamy lodowata woda by utrwalić kolor.
Mieso podsmazamy po 5 minut z każdej strony na odrobinie oliwy. Gdy jest gotowe przekładamy je na talerz i pokrywamy folia aluminiowa by dobrze utrwalić w środku soki.
Na goraca patelnie po smażeniu miesac wlewamy sok z naszego grejpfruta oraz pozostała polowe bulionu. Na ostrym ogniu odparowujemy i dodajemy łyżeczkę skrobi z odrobina wody by zagęścić ( do konsystencji płynnego kisielu) sos.
Podajemy warzywa, mięso i sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz