sobota, 28 czerwca 2025

Zapiekanka z czereśniami czyli rustykalnie Clafoutis. Kuchnia francuska.


Po tradycyjnych i co sobotnich już naleśnikach z maki gryczanej, które kupuje na rynku i nadziewam w domu według uznania, czas na letni deser. Czereśnie i masa mleczno-jajeczno-migadlowa choć doprawiona trochę nalewka czereśniowa czyli Kirschem. Zapieczone wszystko razem. Czereśnie oczywiście z pestkami by ten migdałowy aromat był jak najbardziej wyczuwalny. 


8 porcji w naczyniach porcelanowych do tarteletek ale może tez być w dużej formie kamionkowej prostokątnej czy nawet w dobrej tortownicy. 

Moje foremki maja pojemnosc 150 ml. 
Do każdej, wysmarowanej masłem,  daje po 6 czereśni. 

250 ml mleka
80 g stopionego masła
Razem podgrzać.

W misce wymieszać:
40 g maki
40 g zmielonych migdałów
4 jajka
120 g cukru
2-3 lyzki kirsch ( opcjonalnie)

Do suchych składników wlać mleko z masłem. Zalać czereśnie i zapiec około 25 minut najpierw w 210°C a jak zaczną rosnąć to zmniejszyć temperaturę do 170°C. Można jeść cieple bądź zimne. 


w piekarniku... 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz