poniedziałek, 26 grudnia 2022

Galaz wigilijna: biała czekolada, rodzynki, wanilia i rum.



Dosyć trudne do wykonania ciasto, ale przepyszne więc warto się trochę potrudzić. To połączenie lekkiego trochę "japonizujacego" biszkopta z lekkim kremem na bazie bitej śmietany i białej czekolady z dodatkiem ugotowanych w syropie rodzynek sułtańskich. Całość jest magiczna w smaku! 


Okolo 10 porcji
I okolo 2 godzin przygotowania
1 noc chłodzenia

Ciasto
75 g wody
75 g mleka
2 g soli
35 g masla
70 g maki
3 jajka czyli 150 g
50 g oleju słonecznikowego
3-4 bailla = 150 g 
80 g cukru


Zagotowujemy w garnuszku wodę, mleko, sól i masło. Gdy się zagotuje moc gazu czy płytki indukcyjnej redukujemy do minimum i wsypujemy do mieszanki mąkę. Mieszamy intensywnie - tak jak ciasto na ptysie czy na karpatka. Zdejmujemy z ognia. Wbijamy jajko po jajku bardzo energicznie mieszająca- ciasto rozwarstwia się i to jest normalne!!! w miarę mieszania uzyska normalna, spójną konsystencje. Mieszamy to ciasto bardzo delikatnie z ubitymi na pianę białkami = 150 g białek, do ubijania dodajemy cukier. 

Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na blasze 30 na 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia - UWAGA papier ma być wysmarowany olejem słonecznikowym. 
Pieczemy około 20 minut w 180°C w nagrzanym piekarniku. 
Wyjmujemy upieczone odstawiamy, nie ruszając go do wystygnięcia. Przykrywamy tylko czysta ściereczką kuchenna by nie wysychało. 


Syrop

200 g rodzynek sultanskich
10 cl dobrego, starego rumu
1 laska wanili
150 g cukru
300 g wody

Zagotowujemy wodę ze wszystkimi składnikami i z ziarenkami wybranymi z laski wanilii. Łaskę zachowujemy do dekoracji ciasta! 

Krem

200 g białej czekolady
400 g kremówki
3 listki żelatyny = 6 g
2 zoltka jaj
30 g cukru
4 łyżki rumu

Ubijamy kremówkę na bita śmietanę. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Czekoladę roztapiamy na parze bądź w mikrofalówce. Zagotowujemy rum z cukrem. Wkładamy do gorącego listki żelatyny i mieszamy intensywnie by się wszystko rozpuściło. Wlewamy rum z cukrem i z żelatyna powoli  na żółtka i mieszamy, następnie wlewamy całość do ubitej śmietanki. Mieszamy. 
Gdy roztopioną czekolada nieco przestygnie łączymy ja z nasza śmietaną z żółtkami itd. 

Krem chlodzimy jakieś 20 minut przed wyłożeniem go na ciasto. 

MONTAZ

Przestudzone ciasto smarujemy syropem - uwaga rodzynki uprzednio odcedzamy! i zachowujemy. 
Na posmarowane syropem ciasto wykładamy nasz krem około 2/3, 1/3 zostawiamy do dekoracji rolady. 
Na krem wykładamy nasze odsączone z syropu rodzynki. Zwijamy cala roladę. Zwijamy ja szczelnie w folie spożywcza i odkładamy na cala noc do lodówki. 

Następnego dnia dekorujemy pozostałym kremem, rodzynkami, pociętą laska wanilii. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz