A na kolacje byla zapiekanka letnia z baklazanow, makaronu, pomidorów i sera Morbier. Ser Morbier pochodzi z regionu Jura, ze wschodu Francji, ma pośrodku warstwę czarnego popiołu, ktorym od wieków przesypywano kolejne porcje mleka - to bardzo znany i charakterystyczny dla Francji ser o wyrazistym smaku, rozpoznawalnym nawet z zakrytymi oczami. W polaczeniu z makaronem i bakłażanami oraz ziołami... hm niebo w gębie!
4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Zapiekanie 15 minut
200 g penne rigate
2 baklazany
2 pomidory
150 g sera Morbier
gałązki tymianku i oregano
oliwa z oliwek
sol
Makaron gotujemy al dente w solonym wrzątku.
Baklazany kroimy na plastry i podsmazamy kilka sekund na dużej patelni. Kroimy pomidory w kostke oraz ser.
Mieszamy wszystko w misce oprócz sera i wykladamy do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ukladamy ser. Doprawiamy ziołami i zapiekamy 15 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz