niedziela, 28 czerwca 2020

Żabnica w suszonych pomidorach i w szynce z Bayonne.


Przepyszna ryba choc dosc droga... ale coz od czasu do czasu... 
Przygotowalam ja na dzisiejszy, niedzielny obiad w wersji letniej i polaczylam w tym przepisie moje dwa regiony francuskie... ten ostatni czyli Południowy zachód z Bayonne i krajem Baskow z tym nowym czyli z Bretania ze względu na żabnice albo lotte po francusku. 


3 porcje
15 minut przygotowania
20 minut zapiekania

3 kawalki żabnicy - przygotowane przez waszego sprzedawce ryb moge byc w formie medalionów 
3 plastry szynki z Bayonne albo Serano czy Parmeńskiej
6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
6 listkow Bazyli
2 gałązki zielonej pietruszki
sol
pieprz

Miksujemy pomidory z ziołami. Doprawiamy rybe. Zmikoswana mieszanka nacieramy kawałki ryby i obtaczamy je w plastrach szynki. Ukladamy w naczyniu do zapiekania i polewamy 2 łyżkami oliwy z pomidorów. 
Pieczemy okolo 20 minut w 200°C - nagrzany piekarnik. 

Ja podalam z cukiniami sauté z czosnkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz