Przepyszna ryba choc dosc droga... ale coz od czasu do czasu...
Przygotowalam ja na dzisiejszy, niedzielny obiad w wersji letniej i polaczylam w tym przepisie moje dwa regiony francuskie... ten ostatni czyli Południowy zachód z Bayonne i krajem Baskow z tym nowym czyli z Bretania ze względu na żabnice albo lotte po francusku.
3 porcje
15 minut przygotowania
20 minut zapiekania
3 kawalki żabnicy - przygotowane przez waszego sprzedawce ryb moge byc w formie medalionów
3 plastry szynki z Bayonne albo Serano czy Parmeńskiej
6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy z oliwy
6 listkow Bazyli
2 gałązki zielonej pietruszki
sol
pieprz
Miksujemy pomidory z ziołami. Doprawiamy rybe. Zmikoswana mieszanka nacieramy kawałki ryby i obtaczamy je w plastrach szynki. Ukladamy w naczyniu do zapiekania i polewamy 2 łyżkami oliwy z pomidorów.
Pieczemy okolo 20 minut w 200°C - nagrzany piekarnik.
Ja podalam z cukiniami sauté z czosnkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz