Bardzo juz świąteczny przepis na rybe w cytrusach, nieco wpływów azjatyckich... dzis testowałam na sobotni, rodzinny obiad, ale z powodzeniem nada sie dla gości, na swieta czy na inne okazje. Caly sekret w sosie. Rybe tylko smazymy. Sos nadaje całemu daniu charakteru.
Podalam z ryzem basmati na sypko ale by miec świąteczna prezencje podałabym te Rybke z risotto...
3 porcje
Przygotowanie 30 minut
3 porcje rdzawca albo innej bialej ryby - uwaga ze skora... by sie jak najmniej rozpadała ta rybka!
oliwa, sol, pieprz
Na sos:
sok z 2 pomaranczy swiezo wyciśnięty
sok z pol cytryny
pol malej, ostrej papryczki
2 Zabki czosnku
2 cm swiezego imbiru
Te wszystkie skladniki - imbir i czosnek pokrojony - gotujemy przez okolo 10 minut az polowa odparuje.
Dodajemy 150 ml mleka kokosowego i lyzeczke kurkumy w proszku - gotujemy dalej 10 minut.
Przecedzamy nasz sos.
Przelewamy do garnuszka i dodajemy 1 kopiasta lyzeczke maki ziemniaczanej rozbełtane z odrobina wody do sosu. Zagotowujemy by nieco zagescic.
Przecedzamy przez sito drugi raz.
Podajemy z usmażona ryba i plastrami kumkwatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz