![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8fHCXlyAblpW7U-5op-tTov69AQJH4Yu98TEvAwKOMbYFjwmy0-_m5sh_6OAOU3ZBeVlcUKMsp4167P-xj8ibjFizY7o44oepkomOaWIpflii8IprOSAbRF0G9T8g9j7iH-4LhXQQOwY/s640/IMG_20191208_125248.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9Z1nMh3eHZ0XoJZhodvVPYfDt-sdyyd1kHGNJeX2Ag5FQLmKWmqgPuyvdEBIwqPXnrcG1NPuIP7xn3DVqwys1z-BfgzdSGJshClOr0HoSOA79wXp4nfL5i9829-gurP4Fj15AHdqWgn0/s400/IMG_20191208_125243.jpg)
6 porcji
1 godzina przygotowanie
750 g piersi z indyka pokrojonej w gruba kostke
1 cebula
1 zabek czosnku
10 sliwek suszonych
1 duze jablko
1 lyzeczka 4 przypraw czyli: cynamon, Galka muszkatołowa, kardamon i anyż.
10 listkow szalwi
200 ml przecieru z pomidorow
200 ml résolu drobiowego - moze byc z kostki czy z galaretki
oliwa i maslo
Na frytki
1 kg batatow pokrojonych na frytki
oliwa z oliwek
lyzka ziol prowansalskich i sol
Mies podsmazamy na łyżce oliwy i na 25 g masla w duzym garnku. Nastepnie dodajemy posiekana cebule i czosnek oraz lyzeczke 4 przypraw. Smazymy dalej z 5 minut. Pokrywamy przecierem z pomidorów i rosolem. Dorzucamy oliwki i pokrojone w kostke jablko oraz polowe szalwi.
Dusimy okolo 25 minut.
Jesli potrzeba mozemy sos zagescic lyzeczka maki ziemniaczanej rozbełtane w odrobinie wody.
Bataty ukladamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Solimy, posypujemy ziołami, skrapiamy oliwa i od pieca na 220°C... na okolo 25 minut. Mieszamy ze dwa razy i pilnujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz