niedziela, 8 grudnia 2019

Indyk w sosie pomidorowym z suszonymi sliwkami, jabłkami i szalwia. Frytki z batatow.



Taki obiad przygotujecie w godzine i moze to byc tez jeden ze świątecznych obiadow! Smaki za iście Bożonarodzeniowe: mięsno-owocowe, doprawione przyprawami jak do piernika i swieza szalwia. To byl nasz niedzielny obiad dzisiaj i stwierdziliśmy, ze zjemy chetnie w Swieta ! Frytki z batatow sa pyszne, zapieczone w piekarniku z ziołami prowansalskimi, oliwa i sola. Antek zjada sam polowe blachy i nie zal mu bylo frytek klasycznych z ziemniakow i czesto zbyt tłustych po prostu. 

6 porcji
1 godzina przygotowanie

750 g piersi z indyka pokrojonej w gruba kostke
1 cebula
1 zabek czosnku
10 sliwek suszonych
1 duze jablko
1 lyzeczka 4 przypraw czyli: cynamon, Galka muszkatołowa, kardamon i anyż.
10 listkow szalwi
200 ml przecieru z pomidorow
200 ml résolu drobiowego - moze byc z kostki czy z galaretki
oliwa i maslo

Na frytki
1 kg batatow pokrojonych na frytki
oliwa z oliwek
lyzka ziol prowansalskich i sol

Mies podsmazamy na łyżce oliwy i na 25 g masla w duzym garnku. Nastepnie dodajemy posiekana cebule i czosnek oraz lyzeczke 4 przypraw. Smazymy dalej z 5 minut. Pokrywamy przecierem z pomidorów i rosolem. Dorzucamy oliwki i pokrojone w kostke jablko oraz polowe szalwi. 

Dusimy okolo 25 minut. 
Jesli potrzeba mozemy sos zagescic lyzeczka maki ziemniaczanej rozbełtane w odrobinie wody. 

Bataty ukladamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Solimy, posypujemy ziołami, skrapiamy oliwa i od pieca na 220°C... na okolo 25 minut. Mieszamy ze dwa razy i pilnujemy. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz