Wielkanoc w tym roku przypada tak POZNO, ze u mnie wszystko co wiosenne juz przekwitnie! Kwitna juz roze zreszta i w tym roku nie beda to swieta wiosenne tylko calkiem letnie. Czekajac jednak na moje ulubione Swieta i na przekor wszelkim czarnosciom, ktore otaczaja z kazdej strony, na naszym stole slodko i wielkanocnie. Dzisiaj koledzy w pracy sie tymi wypiekami zachwycali i calego przyniesionego pudelka zostala figa z makiem...
na 20, 8 cm zajaczkow
Przygotowanie 15 minut
chlodzenie 1 h
pieczenie 15 minut porcja
200 g masla
120 g cukru
3 zoltka
370 g maki
sol szczypta
laska wanili
zoltko do posmarowania
100 g zielonych, nie solonych pistacji
Ze wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto - maslo do zagniatania musi byc zimne a ziarenka wanilii wybrane koncem noza z laski.
Po schlodzeniu ciasto rozwałkowujemy, ukladamy na blasze wylozonej pergaminem. Wciskamy w ciasto kawaleczki posiekanych pistacji, smarujemy calosc zoltkiem z odrobina wody.
Pieczemy.
Przechowujemy w metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz