środa, 10 kwietnia 2019

Waniliowo-maslane zajaczki z pistacjami - czekajac na Wielkanoc...


Wielkanoc w tym roku przypada tak POZNO, ze u mnie wszystko co wiosenne juz przekwitnie! Kwitna juz roze zreszta i w tym roku nie beda to swieta wiosenne tylko calkiem letnie. Czekajac jednak na moje ulubione Swieta i na przekor wszelkim czarnosciom, ktore otaczaja z kazdej strony, na naszym stole slodko i wielkanocnie. Dzisiaj koledzy w pracy sie tymi wypiekami zachwycali i calego przyniesionego pudelka zostala figa z makiem...


na 20, 8 cm zajaczkow

Przygotowanie 15 minut
chlodzenie 1 h
pieczenie 15 minut porcja

200 g masla
120 g cukru
3 zoltka
370 g maki
sol szczypta
laska wanili

zoltko do posmarowania
100 g zielonych, nie solonych pistacji

Ze wszystkich skladnikow zagniatamy ciasto - maslo do zagniatania musi byc zimne a ziarenka wanilii wybrane koncem noza z laski. 

Po schlodzeniu ciasto rozwałkowujemy, ukladamy na blasze wylozonej pergaminem. Wciskamy w ciasto kawaleczki posiekanych pistacji, smarujemy calosc zoltkiem z odrobina wody. 
Pieczemy. 

Przechowujemy w metalowej puszce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz