Cudownie kruche, maslane i wypelnione doskonala, gorzka czekolada: Valrhona 70% kakao, Gunaja!- sublimacja smaku!
Przepis na te ciastka to przepis na tradycyjne, kruche maslane, bretonskie ciasteczka. Tyle, ze tutaj wystepuja w wersji wielkanocnej. Przepyszne a malutkie zajaczki kusza dzieci swoja slodkoscia!
Okolo 40 ciasteczek 5 cm
Przygotowanie 15 minut
Chlodzenie minimum 30 minut
Pieczenie po 12 minut porcja
oczekiwanie na zastygniecie czekolady 2 h
285 g maki
100 g masla
140 g cukru
1 jajko
1 g proszku do pieczenia
5 g soli
200 g dobrej gorzkiej czekolady do wypelnienia
Uzylam foremki w formie jajka wraz z foremka z zajczkiem, kotre zakupilam w Carrefour za 4 euros.
Roztapiamy 50 g masla, reszte kroimy w kostke. Roztopionym maslem polewamy to zimne, dodajemy cukier i jajko i razem wszystko miksujemy.
Na koniec laczymy z maka, proszkiem i sola. Chlodzimy. Pieczemy w 200°C.
Do schlodzonych form wlewamy roztopiona czekolade - uwaga wszystkie ciastka musza lezec na papierze do pieczenia bysmy mogli je latwo odkleic po zastygnieciu czekolady. Wypelnialam formy zajaczkowe za pomoca foliowa torebki z odcieta koncowka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz