sobota, 10 marca 2018

Ciasteczka pomaranczowo-migdalowe bez tluszczu


Na 20 ciasteczek okolo 4 cm srednicy albo 6 cm dlugosci - foremki jak na madlenki czy male mufinki

Przygotowanie 25 minut
Pieczenie 20 minut

2 jajka
80 g cukru ciemnego
1 pomarancza eko
125 g mielonych migdalow
4 lyzki skrobi kukurydzianej albo maki ziemniaczanej
szczypta proszku
mozna dodac kilka kropel olejku pomaranczowego - huile essentielle d'orange nie sztucznego.

Nagrzac piekarnik do 160°C.
Oddzielic bialka od zoltek. Zoltka utrzec z cukrem. Dodac sok z pomaranczy i starta skorke. Nastepnie dodac migdaly, skrobie, proszek. 
Bialka bic na sztywna piane. Polaczyc z masa. 
Piec okolo 20 minut. 
Podawac lekko cieple albo zimne. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz