Takie sobie fajne jesienno-zimowe danie.
4 porcje
Perliczka około 1,5 kg
10 marchewek zimowych czyli z piasku jak się o nich we
Francji mówi
10 suszonych śliwek
2 szalotki
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka bulionu drobiowego
Liść laurowy
Gałązki tymianku
Zielona pietruszka
Zairenka pieprzu
Ewentualnie sól
Posiekane szalotki i marchewki podsmażamy na połowie masła. Wyjmujemy.
W tym samym garnku, na reszcie masła podsmażamy perliczkę. Gdy się zezłoci,
dodajemy warzywa, wino i bulion. Wrzucamy zioła i przyprawy. Dusimy 1h15. Po
tym czasie dodajemy śliwki i dusimy jeszcze kwadrans.
Podajemy smaczne, aromatyczne, lekko słodkawe mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz