Super proste, kolacyjne…
3 porcje
30 minut
Szklanka 250 ml ryżu Arborio albo Carnaroli
Cebula
Kapsułka szafranu
1 cytryna confit (jak je zrobić w domu – przepis na tym
blogu – dodatki)
Masło
10 cl biaiego wytrawnego wina
Około 80 cl rosołu z kury – kostka, mrożonki
Cebulę podsmażamy na maśle pilnujemy by się nie zrumieniła.
Dodajemy ryż i smażymy aż się zeszkli, będzie przezroczysty. Pokrywamy wtedy
winem i czekamy aż odparuje. Wrzucamy szafran i pokrojoną w drobną kostkę
cytrynę. Dolewamy stopniowo rosół. Gotujemy do miękkości. Na koniec łączymy z
parmezanem.
Risotto au safran
Ultra simple...
3 portions
30 min de préparation
1 verres de riz Arborio/ Carnaroli 250 ml
1 oignon
1 capsule de safran
1 citron confit coupé en petits dès
10 cl de vin blanc
80 cl de bouillon de volaille
beurre
100 g de parmesan
Faites revenir l'oignon dans du beurre sans le colorer. Ajoutez le riz et mélanger jusqu'à ce qu'il devient translucide. Couvrez du vin et attendez qu'il s'évapore. Ajoutez le citron et le safran puis petit à petit le bouillon. Servez crémeux avec du parmesan.
piękny kolor ! żóły - zapraszam do tęczy smaków !
OdpowiedzUsuńdziekuje Panti!
OdpowiedzUsuń