Uwielbiam
clafoutis… czy to na słodko czy to na słono. We wtorek wieczorem, po lekcji
religii mojego syna zaszliśmy do sklepu z mrożonkami czyli słynnego Picard,
jakich wiele we Francji. Po zakupieniu ryby w
panierce i innych nugetsów, które mój syn sobie ceni, podeszliśmy do zamrażalki
z owocami. A tam na pierwszym miejscu czereśnie a raczej wiśnie sądząc po smaku
rodem z POLSKI. Trzeba było kupić! Po
francusku czereśnie i wiśnie noszą te samą nazwę – cerises… wiśni w ogóle nie
ma w sprzedaży jako świeżego owocu, pojawia się jednak w likierach, owocach
kandyzowanych itd… I teraz w mrożonkach bo kwaśne to to…
Clafoutis
to znany i ceniony deser. Robiony na różne sposoby ale należy to codziennych
deserów, takich przaśnych… stąd też mój sposób jego podania… pochlapne lekko
sokiem foremki, których celowo nie wycieram ani nie pielęgnuję, ma być swojsko i
prosto, prosto z pieca!
6 porcji
Przygotowanie
15 minut, pieczenie 25 minut.
3 jajka
250 ml śmietanki,
kremówki
100 ml
mleka
2 łyżki
Kirsch bo to czereśniówka ale może też być rum czy amaretto
Masło do
foremek, cukier do foremek
Jajka
mieszamy ze śmietaną, mąką, cukrem, alkoholem. Foremki smarujemy masłem – bądź dużą
jedna formę wtedy zwiększamy o 10 minut czas pieczenia – wysypujemy odrobiną
cukru. W nich układamy owoce, pokrywamy clafoutis i pieczemy w 180°C…
Podajemy
lekko ciepłe bądź zimne… MNiammmm!!!
Patriotique car mardi soir, après le caté, faisant les courses chez Picard avec Antoine nous sommes tombés sur les cerises... cerises de Pologne! Alors il fallait les acheter...
6 portions
15 préparation et 25 min de cuisson
500 g de fruits - cerises, poires, framboises, pommes, abrictos etc... attention certaines fruits comme poire ou pommes doivent être avant préparés au sirop.
3 oeufs
75 g de farine
250 de crème liquide
100 ml de lait
100 g sucre
2 càs de kirsch ou rhum ou amaretto
beurre pour les formes et un peu de sucre.
Beurrez les moules et tapisez-les de sucre. Disposez les fruits. Mélangez le reste des ingrédiants pour le clafoutis et versez sur les fruits. Faites cuire à 180°C 25 min. environ si vous préparez votre clafoutis dans une grande forme cuisez 10 min. de plus...
Mniam...
Piękny deser. Na pewno też dobrze smakuje. U mnie też nie sposób dostać świeżych wiśni, szkoda. Już zapisałam w planach deserowych wykonanie tej pyszności. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńPyszny deser, chętnie spróbuję:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńDybek dziekuje! Marzena rowniez dziekuje!
OdpowiedzUsuń