piątek, 16 listopada 2012

Sezon na zupy - krem z pasternaka ( czy z pasternaku?) z orzeszkami pinii// Crème de panais


Czas na kolejną nową zupę… choc mam problem z ortografia... za ktory przepraszam!

 

Przygotowanie 40 minut

4 porcje

 

500 g korzenia pasternaka czyli kuzyna korzenia pietruszki

Cebula

Ziemniak okoIo 150 g

50 cl mleka

50 cl wody

Sól

Odrobina śmietany jak ktoś lubi

Garść orzeszków piniowych

Łyżka oliwy

 

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebule. Dodajemy obrany i pokrojony na plastry pasternak. Pokrywamy mlekiem i wodą. Zagotowujemy. Gdy zupa się gotuje dorzucamy ziemniaki. Gotujemy jakieś 20 minut. Miksujemy całość, doprawiamy. Podajemy ze zgrilowanymi na suchej patelni orzeszkami pinii.
 
Crème de panais
 
Préparation 40 min.
4 portions
 
500 g de panais
1 oignon
150 g de pommes de terre
1 càs d'huile
50 cl de lait et d'eau
sel
crème fraîche si on aime
une poignée de pignions de pin.
 
Faites revenir l'oignon ciselé dans l'huile. Ajouter les panais épluchés et coupés en tranches. Couvrez avec le lait et l'eau et faites bouillir. Ajoutez la pomme de terre et faites cuire 20 minutes. Mixez ensemble, assaisonnez. Servez avec des pignions grillés dans la poêle sèche.

3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam pasternaku, może dlatego, że w Polsce niej est popularny i nie spotkałam go ani w sklepie ani na targu. Jeśli kiedyś uda mi się go zdobyć, na pewno nabędę i wykorzytstam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre jest pare pól na pól ziemniaki i pasternak , wyjątkowo delikatne. Rownież polecam.

    OdpowiedzUsuń