Czas na kolejną nową zupę… choc mam problem z ortografia... za ktory przepraszam!
Przygotowanie 40 minut
4 porcje
Cebula
Ziemniak okoIo 150
g
50 cl mleka
50 cl wody
Sól
Odrobina śmietany jak ktoś lubi
Garść orzeszków piniowych
Łyżka oliwy
Na oliwie
podsmażamy posiekaną cebule. Dodajemy obrany i pokrojony na plastry pasternak. Pokrywamy
mlekiem i wodą. Zagotowujemy. Gdy zupa się gotuje dorzucamy ziemniaki. Gotujemy
jakieś 20 minut. Miksujemy całość, doprawiamy. Podajemy ze zgrilowanymi na
suchej patelni orzeszkami pinii.
Crème de panais
Préparation 40 min.
4 portions
500 g de panais
1 oignon
150 g de pommes de terre
1 càs d'huile
50 cl de lait et d'eau
sel
crème fraîche si on aime
une poignée de pignions de pin.
Faites revenir l'oignon ciselé dans l'huile. Ajouter les panais épluchés et coupés en tranches. Couvrez avec le lait et l'eau et faites bouillir. Ajoutez la pomme de terre et faites cuire 20 minutes. Mixez ensemble, assaisonnez. Servez avec des pignions grillés dans la poêle sèche.
Nigdy nie jadłam pasternaku, może dlatego, że w Polsce niej est popularny i nie spotkałam go ani w sklepie ani na targu. Jeśli kiedyś uda mi się go zdobyć, na pewno nabędę i wykorzytstam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre jest pare pól na pól ziemniaki i pasternak , wyjątkowo delikatne. Rownież polecam.
OdpowiedzUsuńPuree miało być....
OdpowiedzUsuń