piątek, 23 listopada 2012

Słodka bułka z Menton według Ch. Felder’a// Brioche de Menton de Christophe Felder


 

 

Bułka zwana po francusku “brioche” a czasem spolszczana na “brioszkę” na dzisiejsze popołudnie dla gości i dla nas. Christoph’a Felder’a przedstawiać nie trzeba, gdyż sława tego ciastkarza przeszła od paryskiego hotelu Crillon aż do rodzinnej Alzacji a jego przepisy są zawsze znakomite!

 

Menton to masteczko położone na francusko-włoskiej granicy, w słońcu południa… znane z cytryn…

 

Ciasto podstawowe:

 

30 g zimnej wody

20 g świeżych drożdży

3 jajka

6 g soli

300 g mąki, we Francji typ 45

40 g cukru

175 g masła

 

Taką brioszkę wyrabiamy w maszynie albo w Kitchen aid jak ktoś ma… niestety jeszcze nie ja… albo w maszynie do chleba. Można oczywiście wyrobić ją też ręcznie ale to dużo więcej pracy. Bo wszytskie składni oprócz masła wyrabiamy najpierw przez kwadrans. Po czym dodajemy miękkie i pokrojone masło i dalej wyrabiamy kwadrans. Odstawiamy ciasto na 2 h, aż podwoi objętość. Wyrabiamy jeszcze raz – tutaj już działałam rękoma… chowamy do lodówki na całą noc…

 

Bardzo mnie to zdziwiło za pierwszym razem ale Anne-Sophie Pic podobnie robi słodką drożdżową bułkę… przekonałam się więc I hm… rezultat palce lizać!

 

Następnego dnia… rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je kremem sporządzonym z:

 

1 białka jajka

40 g cukru pudru

40 g zmielonych migdałów

100 g kandyzowanych cytryn, pomarańczy itd drobno pokrojonych
 
 

 

Jak zwiniemy całość w rulon to rulon ten kroimy na 4 równe części. Układamy obok siebie w keksówce, smarujemy żółtkiem i odstawiamy do rośnięcia.
 

Pieczemy około 45 min w 180°C…
 
Przepis z "Elle à table" XI 2012
 
Brioche de Menton de Christophe Felder
 
La recette en français la semaine prochaine

1 komentarz:

  1. Zapraszam po odbior wyroznienia Liebster Blog. Szczegoly w moim blogu:
    http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/11/Liebster-Blog.html

    OdpowiedzUsuń