Bułka zwana
po francusku “brioche” a czasem spolszczana na “brioszkę” na dzisiejsze
popołudnie dla gości i dla nas. Christoph’a Felder’a przedstawiać nie trzeba,
gdyż sława tego ciastkarza przeszła od paryskiego hotelu Crillon aż do
rodzinnej Alzacji a jego przepisy są zawsze znakomite!
Menton to
masteczko położone na francusko-włoskiej granicy, w słońcu południa… znane z
cytryn…
Ciasto
podstawowe:
3 jajka
Taką brioszkę
wyrabiamy w maszynie albo w Kitchen aid jak ktoś ma… niestety jeszcze nie ja…
albo w maszynie do chleba. Można oczywiście wyrobić ją też ręcznie ale to dużo
więcej pracy. Bo wszytskie składni oprócz masła wyrabiamy najpierw przez
kwadrans. Po czym dodajemy miękkie i pokrojone
masło i dalej wyrabiamy kwadrans. Odstawiamy ciasto na 2 h, aż podwoi objętość.
Wyrabiamy jeszcze raz – tutaj już działałam rękoma… chowamy do lodówki na całą
noc…
Bardzo mnie
to zdziwiło za pierwszym razem ale Anne-Sophie Pic podobnie robi słodką
drożdżową bułkę… przekonałam się więc I hm… rezultat palce lizać!
Następnego
dnia… rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je kremem sporządzonym z:
1 białka
jajka
Jak
zwiniemy całość w rulon to rulon ten kroimy na 4 równe części. Układamy obok
siebie w keksówce, smarujemy żółtkiem i odstawiamy do rośnięcia.
Pieczemy
około 45 min w 180°C…
Przepis z "Elle à table" XI 2012
Brioche de Menton de Christophe Felder
La recette en français la semaine prochaine
Zapraszam po odbior wyroznienia Liebster Blog. Szczegoly w moim blogu:
OdpowiedzUsuńhttp://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/11/Liebster-Blog.html