wtorek, 13 listopada 2012

Cake z gruszkami i z czekolada// Cake poires-chocolat


Przepis pochodzi ze słynnego paryskiego domu cukierniczego « A la mère de famille ». Cukiernia ta powstała jeszcze w XIX wieku a dzisiaj kusi kolorami swych cukierków, czekoladek i wypieków nie tylko paryżan raczej turystów.

 

Cake na 12 osób/porcji

Przygotowanie 30 min

Oczekiwanie 12h

Pieczenie 40 min

 

Na początek przygotowujemy gruszki :

250 g gruszek Wilimas, Conférence, Abat

140 g cukru

½ laski wanili

½ cytryny

Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Z cukru, wanili i 20 cl wody zagotowujemy syrop, wrzucamy do niego gruszki i czekamy aż ponownie się zagotuje. Odstawiamy na 12 h całość.

 

Ciasto :

2 duże jajka

90 g kropelek czekoladowych, z gorzkiej czekolady

150 g masła

140 g cukru pudru

220 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, i przesianą z proszkiem mąkę. Na koniec dodajemy odsączone gruszki i czekoladę. Pieczemy ciasto przez 5 min w 200°C. Po tym czasie rozcinamy jego powierzchnie ostrym nożem, tworząc rowek i pieczemy dalej w 155°C przez 35 min. Sprawdzamy czy jest upieczone patyczkiem. Gdy ostygnie polewamy je syropem z gruszek by było dobrze nasączone.
 
 
Cake
La recette vient d'une célébre maison parisienne ""A la mère de Famille".

Préparation 30 min
Attente 12H
Cuisson 40 min

Poires:
250 g de poires Wiliams, Abat
140 g de sucre
1/2 vanille
1/2 citron
Epluchez les poires, coupez les en dès et arrosez du jus de citron. Mélangez le sucre, la vanille et 20 cl d'eau. Faites cuire en sirop, ajoutez les poires puis attendez jusqu'a l'ébullition. Réservez 12 h au frais.

Cake:
2 gros oeufs
90 g de pépites de chocolat
150 g de beurre
140 g de sucre glace
220 g de farine
1 càc de levure chimique
1 pincée de sel

Travaillez le beurre mou avec le sucre, puis ajoutez les oeufs, la farine tamisée avec la levure et le sel. A la fin ajoutez les pépites et les dès de poires égoutées.
Cuisson: d'abord 5 min à 200°C four déjà chaud. Incisez le gâteau avec le couteau. Poursuivez la cuisson 35 min à 155°C. Vérifiez si la pâte est cuite. Une fois refroidi imbibez le gâteau du sirop des poires.

1 komentarz: