Przepis pochodzi ze słynnego paryskiego domu cukierniczego « A
la mère de famille ». Cukiernia ta powstała jeszcze w XIX wieku a dzisiaj
kusi kolorami swych cukierków, czekoladek i wypieków nie tylko paryżan raczej
turystów.
Cake na 12 osób/porcji
Przygotowanie 30 min
Oczekiwanie 12h
Pieczenie 40 min
Na początek przygotowujemy gruszki :
½ laski wanili
½ cytryny
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z
cytryny. Z cukru, wanili i 20 cl wody zagotowujemy syrop, wrzucamy do niego
gruszki i czekamy aż ponownie się zagotuje. Odstawiamy na 12 h całość.
Ciasto :
2 duże jajka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Szczypta soli
Nagrzewamy
piekarnik do 200°C .
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, i przesianą z proszkiem
mąkę. Na koniec dodajemy odsączone gruszki i czekoladę. Pieczemy ciasto przez 5
min w 200°C .
Po tym czasie rozcinamy jego powierzchnie
ostrym nożem, tworząc rowek i pieczemy dalej w 155°C przez 35 min. Sprawdzamy
czy jest upieczone patyczkiem. Gdy ostygnie polewamy je syropem z gruszek by
było dobrze nasączone.
La recette vient d'une célébre maison parisienne ""A la mère de Famille".
Préparation 30 min
Attente 12H
Cuisson 40 min
Poires:
250 g de poires Wiliams, Abat
140 g de sucre
1/2 vanille
1/2 citron
Epluchez les poires, coupez les en dès et arrosez du jus de citron. Mélangez le sucre, la vanille et 20 cl d'eau. Faites cuire en sirop, ajoutez les poires puis attendez jusqu'a l'ébullition. Réservez 12 h au frais.
Cake:
2 gros oeufs
90 g de pépites de chocolat
150 g de beurre
140 g de sucre glace
220 g de farine
1 càc de levure chimique
1 pincée de sel
Travaillez le beurre mou avec le sucre, puis ajoutez les oeufs, la farine tamisée avec la levure et le sel. A la fin ajoutez les pépites et les dès de poires égoutées.
Cuisson: d'abord 5 min à 200°C four déjà chaud. Incisez le gâteau avec le couteau. Poursuivez la cuisson 35 min à 155°C. Vérifiez si la pâte est cuite. Une fois refroidi imbibez le gâteau du sirop des poires.
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń