piątek, 3 października 2025

Pieczone bakłażany i sos z feta, oliwkami i miodem. Inspiracja J. Oliver.


Kolejne kolacyjne pyszności pachnące jesienią. Upieczone połówki bakłażanów podałam na kaszy bul gur i polałam sosem zrobionym z fety, cytryny, oliwy, oliwek, miodu i migdałów i dużej ilość ziół. Przepyszne! 


4 porcje

2 bakłażany przecięte wzdłuż na połówki
sol i oliwa

na sos
120 g fety
100 g oliwek
garsc migdalow
szczypiorek, miętą, zielona pietruszka
cytyrna: sok i skorka starta
oliwa
lyzka miodu
sol i pieprz

Wszystkie składniki rozdrabniamy i polewamy tym upieczone bakłażany. A te polewamy oliwa i solimy i pieczemy 50 minut w 200°C w piekarniku. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz