środa, 8 października 2025

Cannelloni z pora i pieczarkami.






Nie robie ich zbyt często bo są dość pracochłonne - nadziewanie tych rurek zabiera mi najwiecej czasu. Ale są tez pyszne więc wczoraj wieczorem się skusiłam i rodzinie smakowało. Farsz na bazie pory, pieczarek i cebuli. Sos beszamel i sporo świeżego tyminaku. 

250 g cannelloni, u mnie Barilla... normalnie na 6 osób po 4 rurki porcja ale mój syn je po dwie porcje...
800 g pieczarek
2 duze pory
1 dupa cebula
oliwa
sol i pieprz
swiezy tymianek

Na sos
3 lyzki masla
3 lyzki maki
750 ml mleka 
50 g startego sera u mnie Comté
sol i pieprz

Z cebuli, pory i pieczarek robimy farsz podsmażając pokrojona całość okno 15 minut na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Lekko miksujemy całość by łatwiej nadziewać rurki. 

Beszamel klasyczny: zasmażką, dodatek mleka i przyprawy. 

Nadziewamy rurki farszem, pokrywamy beszamelem i zapiekamy 30 minut pod folia aluminiowa i 10 minut na funkcji grill by się wierzch zezlocil. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz