czwartek, 9 października 2025

Kurczak z estragonem. Soczewica, leśne grzyby i szpinak. Inspiracja J. Oliver.


Przepyszne danie jesienne z dużą ilością warzyw i ziół i z soczystym kurczakiem. 

4-5 porcji

Kurczak około 1,5 kg
peczek estragonu
glowka czosnku
sol, pieprz
oliwa z oliwek
kilka plastrów boczku albo szynki typu włoskiego prosciutto crudo

2 szklanki ugotowanej soczewicy
500 g mieszanych grzybów leśnych: borowiki, maślaki, opieńki...
500 g swiezego szpinaku

Kurczaka doprawiamy sola i pieprzem oraz oliwa. Do środka wkładamy pół pęczka estragonu oraz ząbek czosnku w łupinie. Obok kurczaka układamy nasze żabki czosnku. Polewamy oliwa i pieczemy 1 godzinę w 180°C.
Uwaga czosnek po 30-40 minutach wyjmujemy by się nie spalił. Obieramy czosnek i rozgniatamy go widelcem.

Na blasze, na której piekliśmy pierwsza godzinę kurczaka... układamy grzyby oczyszczone i pokrojone, zredukowany na patelni szpinak i doprawiony sola oraz soczewicę ugotowana oraz nasz czosnek. Wstawiamy blachę na dół piekarnika. 
Na gorze, na kratce ukládaly kurczaka pokrywając go plastrami boczku czy szynki... sok z niego będzie spływał do warzyw i całość stanie się przepyszna!!!
Pieczemy kolejne 20-30 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz