czwartek, 2 października 2025

Coś pysznego? Pierś z kurczaka na purée z awokado i posypka... Inspiracja J. Oliver.


O mamuniu jakie to było pyszne! A niby nic, niby niepozorne ale połączenie smaków, temperatur i tekstury... genialne. Czyli pierś z kurczaka na purée z awokado i z posypka zrobiona z chleba i pancetty. 


Na 2 porcje
Duza kromka chleba na zakwasie
4 plasterki pancetty
2 piersi z kurczaka
maka
sok z cytryny
sol, pieprz
rozmaryn
oliwa z oliwek

awokado
sok z cytryny
lyzka jogurtu
sol i pieprz
To miksujemy na mus i schładzamy. 

Chleb kroimy z pancetta  oraz dodajemy igiełki rozmarynu i smazymy całość na patelni dodająca nieco oliwy. Odstawiamy do miseczki ale zachowujemy ten tłuszcz wytopiony na patelni. 
Mieso z kurczaka rozbijamy, kroimy na kratkę u góry by lepiej smaki przechodziły. Doprawiamy sokiem z cytryny, sola i pieprzem. 
Obtaczamy mięso w mące i smażymy na patelni po chlebie i włoskim boczku. 

Podajemy na zimnym purée gorące mięso i chrupiąca lekko jeszcze ciepła posypkę. 

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz