sobota, 13 września 2025

Pierś z kurczaka z pietruszkowo-cytrynowym farszem, pieczona w cieście filo i purée: brokuły/ziemniaki. Chipsy z szalwi.


Przepyszne danie, gotowe w niecałe 40 minut. Maślany i cytrynowo-pietruszkowy farsz w mieście nadaje pełnię smaku i zapieczenie całości w płacie ciasta filo pozwala na otrzymanie bardzo soczystego mięsa. 
Calosc podalam na purée Pol na pol ziemniaki i brokuł. 
Pod koniec pieczenia wrzuciłam do mięsa liście szali i zrobiły się z nich chipsy do chrupania bogate w szalwiowo-maslany smak. 


3 porcje jak u mnie

3 piersi z kurczaka
30 g masla
pół pęczka zielonej pietruszki
skorka starta z polowy cytryny
2 zabki czosnku
sol i pieprz
3 platy ciasta Filo
oliwa z oliwek
liste szalwi

Miekkie masło łącze z posiekana pietruszka i skorka z cytryny i rozgnieciony czosnek. Rozkrawam na pół mięso i smaruje je maślaną masa. Doprawiam sola i pieprzem. Każdy kawałek mięsa zawijam w płat ciasta filo zwijając go nieco w harmonijkę. Układam na blasze i piece 20 minut w 200°C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz