Wczoraj na kolację zrobiłam takie pyszności! Surowe kiełbaski w połączeniu z marchewka, pora, biała fasola i pomidorami. Wszystko razem uduszone i zapieczone. Do tego kuleczki z ziemniaków z dodatkiem szczypiorku i upieczone tak by były bardzo chrupiące zewnątrz i bardzo miękkie w środku.
6 porcji
Zaczęłam od ziemniaków...
1 kg ziemniaków jak na urbe ugotować i ostudzić.
Rozgniesc z grubsza na purée.
Dodac 2 jajka
3 lyzki maki ziemniaczanej
posiekany szczypiorek
2 lyzeczki musztardy
sol i pieprz
Mase schłodzić. następnie wyrabiać kuleczki, obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na blasze do pieczenia. Polać oliwa z oliwek.
Kiełbaski podsmazyc na patelni, na oliwie z oliwek aż się zarumienią 5-6 minut. Wyjąć je i na tej samej patelni i na tłuszczu z kiełbasek podsmazyc pokrojone marchewki 4 sztuki oraz
2 pory.
Smazyc okolo 10 minut dodająca nieco wody na dno patelni by warzywa nie przywierali. Przykryć tez patelnie. Po tym czasie dodać słoik białej fasoli 400 g oraz puszkę pulpy pomidorowej 400 ml po czym dodać polowe puszki wody. Dusić kolejne 10 minut i ułożyć na wierzchu podsmażone uprzednio kiełbaski.
Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania. Nagrzany piekarnik 200°C.
Zapiekac u góry ziemniaki a na dole warzywa z kiełbaskami przez około 25 minut.
Podawac gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz