niedziela, 19 marca 2023

Kluseczki z kaszy kuskus w aromatycznym bulionie. Kuchnia Algeri, Berberów.


Przepyszne i bardzo aromatyczne danie, które traci orientem. Bulion pachnie świeża kolendrą i miętą. Całość jest zdrowa, lekkostrawna i pożywna. Antkowi bardzo smakowało!


Bulion

200 g marchewki
200 g selera naciowego
puszka pulpy pomidorowej 400 ml
okolo 1,2 litra bulionu drobiowego ( posluzylam się tym z kostki bo nie miałam innego wczoraj wieczorem)
1 łyżeczka ras el handout i 1/2 łyżeczki harrissy.
szczypta ostrej papryki typu ta z Alep

Do garnka wlewamy miąższ pomidorowy z puszki, dodajemy przyprawy i pokrywamy całość rosołem. Gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy plasterki marchewki i selera. Bulion gotujemy kwadrans. 

W tym czasie

Kluseczki
200 g bardzo drobnego kuskusu
1/2 peczka mięty i 
1/2 peczka kolendry
1,5 lyzki dobrej oliwy
sol
1 jajko
cebula

Cebule miksujemy z ziołami. Dodajemy ja do kaszy kuskus wraz z oliwa, sola i jajkiem. Zagniatamy ciasto. gdy się zbyt sypie podlewamy po 2 łyżki z gotującego się bulionu. 
Formujemy w dłoniach kluseczki. Z tej porcji wyszło mi ich 20 sztuk. 

Kluseczki wkładamy delikatnie do bulionu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 20-25 minut. 
Podajemy gorące z ziolami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz