niedziela, 26 marca 2023

Morszczuk na purée z kalafiora



Wiosenne, dość lekkie danie, gdy wszystko kwitnie wokół... smakuje wyśmienicie! 


3 porcje
30 minut

3 plastry morszczuka ze skóra ( teraz jest akurat sezon więc ta ryba jest tania u mnie we Francji)
Pol kalafiora
2 male ziemniaczki
pol cytryny
zielona pietruszka
lyzka smietany
sol, pieprz i pieprz Basków
2 kromki chleba u mnie zytnio-gryczany
oliwa z oliwek

Chelb kroimy drobno i robimy grzanki. Chrupiące odstawiamy. 

Gotujemy różyczki kalafiora wraz z ziemniakami do miękkości. Następnie oddcedzamy i dodajemy starta skore z polowy cytryny, śmietanę i miksujemy na bardzo gładkie purée. 

Rybę doprawiamy sola i pieprzem Basków. Smażymy krótko na oliwie z obu stron, pod koniec smażenia polewamy sokiem z polowy cytryny. 
Podajemy rybę na purée z grzankami i z ziołami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz