sobota, 18 marca 2023

Keks czekoladowo-gruszkowy



Zrobiony na niedzielny deser w ubiegłym tygodniu ale nie miałam czasu by podzielić się przepisem. Robię to więc dziś. Pomimo początku sezonu na truskawki, szparagi inne rzodkiewki u mnie wciąż jeszcze dość zimowe wypieki. 
Tek keks jest pyszny, wilgotny, mięciutki. A jutro mam w planach zrobienie podobnego tyle, ze z jabłkami i ze słonym karmelem. 

Prosty przepis
8 porcji
30 minut przygotowanie
40-50 minut pieczenie

Ciasto
2 soczyste gruszki około 200 g
70 g miękkiego masła
3 jajka
135 g cukru
150 g mielonych migdałów
50 g maki
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa
130 g gorzkiej czekolady
2 lyzeczki śmietany
kilka plasterków gruszki

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. 
Miksujemy cukier z jajkami. Dodajemy mąkę i mielone migdały oraz proszek i sól. Mieszamy dokładnie z prawie roztopionym masłem. Dodajemy kawałeczki gruszek i posiekana czekoladę. 

Pieczemy w keksowce około 40-50 minut. 

Gdy ciasto jest upieczone i nieco przestygnięte. Roztapiamy czekoladę na polewę wraz ze śmietanka. Polewamy keks i dekorujemy plasterkami gruszki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz