Zrobiony na niedzielny deser w ubiegłym tygodniu ale nie miałam czasu by podzielić się przepisem. Robię to więc dziś. Pomimo początku sezonu na truskawki, szparagi inne rzodkiewki u mnie wciąż jeszcze dość zimowe wypieki.
Tek keks jest pyszny, wilgotny, mięciutki. A jutro mam w planach zrobienie podobnego tyle, ze z jabłkami i ze słonym karmelem.
Prosty przepis
8 porcji
30 minut przygotowanie
40-50 minut pieczenie
Ciasto
2 soczyste gruszki około 200 g
70 g miękkiego masła
3 jajka
135 g cukru
150 g mielonych migdałów
50 g maki
100 g gorzkiej czekolady 70% kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa
130 g gorzkiej czekolady
2 lyzeczki śmietany
kilka plasterków gruszki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Miksujemy cukier z jajkami. Dodajemy mąkę i mielone migdały oraz proszek i sól. Mieszamy dokładnie z prawie roztopionym masłem. Dodajemy kawałeczki gruszek i posiekana czekoladę.
Pieczemy w keksowce około 40-50 minut.
Gdy ciasto jest upieczone i nieco przestygnięte. Roztapiamy czekoladę na polewę wraz ze śmietanka. Polewamy keks i dekorujemy plasterkami gruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz