Niedzielny deser jesienny... Francuskie ciasto na maśle... świeże, soczyste gruszki, granulowany krem ze zmielonych migdałów i odrobina gorzkiej czekolady... Niebo...
6-8 porcji
1 godzina
250 g dobrego ciasta francuskiego, tylko na maśle!
3 duże gruszki, dojrzale ale nie przejrzałe
50 g gorzkiej czekolady
100 g masla
100 g cukru
100 zmielonych migdałów
2 jajka
Z podany składników robimy krem. Ja poprostu wymieszałam lekko stopione masło, cukier, migdały i jajka łyżka.
Na ciasto wykładamy ten krem. Na nim układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki. Następnie posypałam całość posiekana nożem czekolada.
Przed końcem pieczenia posypałam ciasto płatkami migdałów.
Pieczemy około 30 minut w 200°C w nagrzanym uprzednio piekarniku.
Lekko cieplo z jeszcze lejącą się czekolada jest NAJLEPSZE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz