niedziela, 25 września 2022

Tarta z kremem migdałowym, gruszkami i czekolada.



Niedzielny deser jesienny... Francuskie ciasto na maśle... świeże, soczyste gruszki, granulowany krem ze zmielonych migdałów i odrobina gorzkiej czekolady... Niebo...


6-8 porcji
1 godzina

250 g dobrego ciasta francuskiego, tylko na maśle! 
3 duże gruszki, dojrzale ale nie przejrzałe
50 g gorzkiej czekolady

100 g masla
100 g cukru
100 zmielonych migdałów
2 jajka

Z podany składników robimy krem. Ja poprostu wymieszałam lekko stopione masło, cukier, migdały i jajka łyżka. 
Na ciasto wykładamy ten krem. Na nim układamy obrane i pokrojone w ósemki gruszki. Następnie posypałam całość posiekana nożem czekolada. 

Przed końcem pieczenia posypałam ciasto płatkami migdałów. 
Pieczemy około 30 minut w 200°C w nagrzanym uprzednio piekarniku. 
Lekko cieplo z jeszcze lejącą się czekolada jest NAJLEPSZE! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz