niedziela, 18 września 2022

Ciasto z jablkami z przyprawami. Y. Ottolenghi



Przepis z książki Yotama Ottolenghi "Simple". To pyszne ciasto o dość nietypowej "strukturze" samego ciasta. Otóż dodaje się tutaj 200 ml gęstej śmietany i to czyni ciasto mięciutkim jak gąbka, bardzo kremowym... Do jabłek można dodać trochę przypraw u mnie: mielony imbir, cynamon oraz kardamom... pachnie więc cały dom po upieczeniu tego specjału. 
Zapraszam na przepis. 


6-8 porcji
Pieczenie około 1 godziny w 160°C
Przygotowanie 20-25 minut

Ciasto
130 g miękkiego masła
150 g cukru kryształu bądź ciemnego typu cassonade
3 duze jajka
300 g maki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli i 
200 ml gestes smietany. 

Najpierw miksujemy masło z cukrami. Do tak ubitego dodajemy jajka, sól i proszek ubijamy dalej chwile i następnie partiami wsypujemy mąkę i wlewamy śmietanę... aż do wyczerpania składników miksując cały czas na wolnych obrotach. 

Jablka
3 sztuki - u mnie szara reneta... można wziąć 4, pomieszać gatunki...
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki następnie w misce mieszamy je z cukrem i wybranymi przyprawami... ilość cukru zależy od słodkości jabłek. 

Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy 24-26 cm średnicy. Na wierzchu układamy jabłka wciskając je delikatnie w ciasto i pieczemy około 1 godziny w 160°C w nagrzanym uprzednio piekarniku. Ciasto będzie wilgotne, aromatyczne i bardzo kremowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz