Przepis z książki Yotama Ottolenghi "Simple". To pyszne ciasto o dość nietypowej "strukturze" samego ciasta. Otóż dodaje się tutaj 200 ml gęstej śmietany i to czyni ciasto mięciutkim jak gąbka, bardzo kremowym... Do jabłek można dodać trochę przypraw u mnie: mielony imbir, cynamon oraz kardamom... pachnie więc cały dom po upieczeniu tego specjału.
Zapraszam na przepis.
6-8 porcji
Pieczenie około 1 godziny w 160°C
Przygotowanie 20-25 minut
Ciasto
130 g miękkiego masła
150 g cukru kryształu bądź ciemnego typu cassonade
3 duze jajka
300 g maki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli i
200 ml gestes smietany.
Najpierw miksujemy masło z cukrami. Do tak ubitego dodajemy jajka, sól i proszek ubijamy dalej chwile i następnie partiami wsypujemy mąkę i wlewamy śmietanę... aż do wyczerpania składników miksując cały czas na wolnych obrotach.
Jablka
3 sztuki - u mnie szara reneta... można wziąć 4, pomieszać gatunki...
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki następnie w misce mieszamy je z cukrem i wybranymi przyprawami... ilość cukru zależy od słodkości jabłek.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy 24-26 cm średnicy. Na wierzchu układamy jabłka wciskając je delikatnie w ciasto i pieczemy około 1 godziny w 160°C w nagrzanym uprzednio piekarniku. Ciasto będzie wilgotne, aromatyczne i bardzo kremowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz