Nasz dzisiejszy czyli niedzielny obiad, który pachnie jesienią i ma jej kolory.
To danie przygotowuje się dość szybko. W niecała godzinę powstaje taki pyszny, soczysty obiad. Zapraszam.
3 porcje
450 g piersi z kaczki pokrojonej na paseczki
6 swiezych fig
3 bataty i 2 ziemniaki
swiezy rozmaryn
4 lyzki Porto
lyzka miodu
lyzka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sol
pieprz
2 lyzki masla
Figi myjemy i nacinamy noże jak na zdjęciu. Wkładamy do środka kilka igielek rozmarynu, polewamy figi 2 łyżkami porto i doprawiamy je pieprzem. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika, 180°C.
Bataty i ziemniaki gotujemy na purée do miękkości. Gdy są miękkie odcedzamy i robimy purée dodając łyżkę masła i doprawiając całość.
Na oliwie podsmażamy około 2 minut nasza kaczkę - UWAGA nie doprawiamy!
Po tym czasie przekładamy mięso na talerz i pokrywamy 2 warstwami folii aluminiowej by doszło. W tym czasie robimy sos. Na tej samej patelni, na której smażylo się mięso mieszamy sok z pieczenia fig, miód, ocet balsamiczny, pozostałe porto i masło.
Podajemy całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz