sobota, 1 października 2022

Kurczak faszerowany: żurawina, seler naciowy, kasztany... Y. Ottolenghi.



Pyszny, jesienny i soczysty kurczak z farszem w środku oraz upieczony na farszu. Dziś na obiad podałam go z brukselka tylko lekko podsmażoną na oleju kokosowym, jeszcze lekko chrupiąca. Coś pysznego! Zapraszam. 





4-5 porcji

Przygotowanie 35 minut - DZIEN Wcześniej
Pieczenie 1,5 godziny

1 duzy kurczak wiejski około 1,5 kg
40 g masla
2 Zabki czosnku
lyzka ziaren kminku
sol

Mieszamy te składniki i nacieramy nimi kurczaka. Pozostawiamy go tak natartego w lodowce na cala noc.

Następnego dnia wyjmujemy z lodówki i odstawiamy w pokojowej temperaturze na około 30 minut przed pieczeniem. 

Szykujemy farsz:

200 g ugotowanych kasztanów lekko pokrojonych - można zastąpić orzechami laskowymi tez. 
4-5 galazek selera naciowego z liśćmi.
100 g suszonej żurawiny
duza cebula
3 Zabki czosnku
2 kromki chleba tostowego lekko podpieczone
kilka gałązek zielonej pietruszki
30 g masla
sol
lyzka ziaren kminku

Na roztopionym maśle na dużej patelni podsmażamy ziarna kminku przez 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy resztę składników: posiekany seler, cebule, czosnek i kasztany. Dusimy razem jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę chleb i posiekana zielona pietruszkę. 

Tym farszem nadziewamy kurczaka. Resztę farszu układamy na dnie naczynia do zapiekania, na nim układamy kurczaka.  Polewamy całość szklanka rosołu - może być z zamrażalnika, bądź z kostki i pieczemy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podlewamy mięso i obracamy je w trakcie pieczenia co 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz