4 porcje
Przygotowanie
około 1 h
4 filety z
kurczaka
4 gałązki
rozmarynu
Oliwa z
oliwek
2 cukinie
6
mini-papryk
2 bataty
Kremówka –
5 łyżek
Sól, pieprz
Sos
musztardowy:
Szklanka kremówki
Dwie łyżeczki
bulionu cielęcego w proszku albo w galaretce
Filety
doprawić solą I pieprzem, na każdym ułożyć gałązkę rozmarynu. Zawinąć je
szczelnie w folię spożywczą i ugotować na parze – ja zrobiłam to w mikrofali,
miałam dość pokaźnie filety po 180
g więc zajęło mi to 8 minut. Można je też ugotować w
szybkowarze z wkładką na gotowanie na parze lub na zwykłym garnkiem z wrzącą
wodą – 15-16 minut. Najlepiej sprawidzć jedną porcję czy jest ugotowana w
środku. Uwaga – mięso ma być delikatnie ugotowane nie przegotowane… by było
mięciutkie.
Cukinie
pokrojone na plastry i papryczki podsmażyć na oliwie doprawiając. Bataty
ugotować do miękkości i zmiksować na purée dodając śmietankę.
Sos –
wymieszać wszystkie składniki i delikatnie podgrzać.
Przed
podaniem gotowe mięso zrumienić chwilę na oliwie z oliwek. Podawać na purée z
batatów, z warzywami i z dodatkiem sosu.
Danie
delikatne ale wykwitne w swym smaku i w połączeniu składników. Może być idealne
również dla gości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz